تحولات لبنان و فلسطین

با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و راهیابی ترامپ به کاخ سفید، اکنون چشم انداز مسائل مرتبط با ایران از جمله پرونده هسته‌ای و فعالیتهای منطقه‌ای به ویژه در شرایط کنونی خاورمیانه اهمیت مضاعف پیدا میکند.

چالش‌های فراروی ایران با بازگشت ترامپ

قدس آنلاین: با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و راهیابی ترامپ به کاخ سفید، اکنون چشم انداز مسائل مرتبط با ایران از جمله پرونده هسته‌ای و فعالیتهای منطقه‌ای به ویژه در شرایط کنونی خاورمیانه اهمیت مضاعف پیدا میکند. تشدید فضای پرابهام در عرصه سیاسی جزو رهاوردهای پیروزی ترامپ در انتخابات خواهد بود. حضور رئیس جمهور دموکرات یا جمهوری خواه بر رأس قدرت، در رویکرد نهایی سیاست خارجی ایالات متحده نسبت به ایران و موضوع هسته‌ای تفاوت چندانی ندارد و دولتها آنچه در عرصه سیاست خارجی دنبال میکنند، فراتر از تغییرات روسای جمهور در کاخ سفید است.

باوجود اینکه ترامپ در آخرین اظهارنظرهای انتخاباتی خود بر ادعای توقف جنگ در منطقه و عدم تقابل با ایران تاکید کرد، اما سابقه عملکردی وی در دوره اول ریاست جمهوری و نیز استقبال و شادی صهیونیستها از پیروزی ترامپ در انتخابات حاکی از آن است که دولت آمریکا در ماه‌های آینده صف‌آرایی عیان و تندی را در قبال ایران و جریانهای همسوی با آن خواهد داشت.

ترامپ بارها در مواضع خود به صراحت بیان کرده آمریکا باید از اسراییل حمایت کند تا این رژیم بتواند به اهداف مدنظر خود دست یابد. بدین ترتیب بعید است رویکرد دولت ترامپ درباره مسائل منطقه ای از جمله جنگ اسراییل و غزه یا جریانهای مقاومت دچار تحول اساسی شود.

تاثیرپذیری ترامپ از جریانات تندروی صهیونیستی

درهمین راستا، چندی پیش ونس شریک انتخاباتی ترامپ در مصاحبه ای گفته بود: «ما می‌خواهیم به اسرائیل حق و توانایی لازم را بدهیم تا کاری را که حماس شروع کرده، به پایان برساند. اسرائیل این ماجرا را شروع نکرد؛ حماس بود که شروع کرد؛ اما اسرائیل آن را تمام خواهد کرد.»

از سوی دیگر، تأکید ترامپ بر پیگیری و در اولویت قرار دادن توافق ابراهیم نیز بر نگرانیهای جمهوری اسلامی ایران نسبت به تحولات منطقه و تداوم اقدامات اسراییل و آرایش نیروهای سیاسی می افزاید. گرچه برخی اظهارنظرهای تند ترامپ مبنی بر حمایت از حمله به تاسیسات هسته ای ایران  با اهداف انتخاباتی و در راستای جذب نظر اسرائیلیها صورت گرفت، اما همین موضوع بیانگر رویکرد دولت ترامپ نسبت به مسائل مرتبط با ایران و تاثیرپذیری آن از جریانات تندروی صهیونیستی است.

خطر انزوای منطقه‌ای در کمین ایران

 در همین راستا، علی بیگدلی کارشناس مسائل آمریکا در گفت و گو با قدس تصریح کرد: ما از دوره اول ریاست جمهوری ترامپ خاطره و ذهنیت خوبی نداریم. زیرا در آن دوره بود که سردار سلیمانی ترور و آمریکا از برجام خارج شد. همچنین دولت ترامپ در آن دوره اقداماتی را به نفع اسراییل در منطقه انجام داد. چنانکه روابط خود با امارات و بحرین  را از طریق طرح ابراهیم عادی سازی کرد و بلندیهای جولان را به اسراییل داده و پایتخت آنرا از تل آویو به بیت المقدس منتقل ساخت. با روی کار آمدن ترامپ کار برای ایران سخت شده و راه ارتباطی ما با غرب تاحدودی مسدود میشود.

بیگدلی ادامه داد: از سوی دیگر، باید توجه داشت ترامپ یک تاجر و فردی عملگراست و همانطور که به دیدن رهبر کره شمالی رفت، میتواند با ایران هم اینگونه روابط را برقرار سازد. البته استراتژیهای ما اجازه نمیدهد با ترامپ دیدار داشته باشیم و باتوجه رویکرد او نسبت به مسائل ایران، به نظر میرسد تعامل با غربیها با چالشهای عمده ای مواجه خواهد شد. زمانی که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا بود، بارها در مصاحبه ها عنوان کردم ما باید از حضور بایدن بهره برده و مشکلات با آمریکا را حل کنیم و پرونده هسته ای را سرو سامان دهیم. اما شاهدیم این کار صورت نگرفت و اکنون با حضور مجدد ترامپ در کاخ سفید، به نظر میرسد شرایط سختتر خواهد شد و آنها فشارهای اقتصادی را تشدید خواهند کرد. بنابراین ما ناچاریم رویکرد خود نسبت به منطقه و جهان را تغییر دهیم و استراتژی نوینی درپیش بگیریم.

این کارشناس بین الملل گفت: از سوی دیگر، روابط بسیار نزدیکی بین ترامپ و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل وجود دارد. باتوجه به اینکه هر دو راست افراطی مذهبی هستند و کوشنر داماد ترامپ هم یهودی الاصل است، به همین خاطر تمایل ترامپ به ارتباط نزدیکتر با نتانیاهو و اسراییل بسیار زیاد خواهد بود و درنتیجه ایران در معرض انزوای سیاسی قرار میگیرد. علاوه بر این، در آینده نزدیک ممکن است بین عربستان سعودی و اسراییل نیز روابط عادی برقرار شود که همین موضوع به انزوای منطقه ای ایران منجر شود. بدین ترتیب به نظرم ما باید قرارداد اف‌ای‌تی‌اف را عملیاتی کنیم و راهبردهای میان مدت و بلند مدت خود نسبت به مسائل منطقه را تغییر دهیم.

انتهای پیام/

 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.